fbpx

Selvindsigt

Hvad er selvindsigt?

En indsigt i hvem du er, og hvorfor du tænker og agerer, som du gør. Hvis du mangler selvindsigt vil du leve lidt som en vandmand, der bliver skyllet hen, hvor strømmen fører den i stedet for at være bevidst om dine egne beslutninger. Når du har en stor grad af selvindsigt er du meget bevidst om egne tanke- og adfærdsmønstre. Denne bevidsthed giver dig mulighed for at definere hvilke mønstre, som er nedbrydende eller hæmmende for dig. Samtidig får du øje på hvilke mønstre, der  er støttende og opbyggende for dig. 

Selvindsigt er altså viden om dig selv, og den måde du lever dit liv. Og den viden kan du bruge til at afkode og erkende hvad som fx forhindrer dig i at: Nå dit mål, udleve en drøm, handle på en beslutning, som vil være god for dig, flytte på landet, skifte job, karriere eller……. Folk med meget selvindsigt lever fuldere liv.

Fordele ved mere selvindsigt

Som nævnt er selvindsigt viden om dig, og det der ligger til grund for den måde du tænker på, og den måde du agerer og reagerer på. Og når du har den viden, indsigt i dig selv, har du mulighed for at ændre på det som ikke er hensigtsmæssigt i forhold til det liv, du ønsker at leve. Dvs du får en mulighed for at se, hvad som forhindrer dig i at nå dine mål, ændre på en relation, udleve en drøm, flytte, skifte job, få en kæreste, sige til og fra, bede om det du har brug for, være synlig og tydelig, få mere indre ro, mere glæde, mere lethed i kroppen og stå stærkt i dig selv. Mere selvindsigt er på alle områder en god ting. For hvordan kan du gøre ting anderledes, hvis du ikke kender dig selv?

5 områder, hvor mine klienter har fortalt om, hvor de kunne mærke, at de havde utilstrækkelig indsigt i egne tanker og adfærdsmønstre:

 • når de skal handle på en beslutning, som de ved er god for dem, så sker det ikke. Man ved ofte godt hvad det rigtige er, men at gøre det kræver ofte selvindsigt.  
 •  gang på gang ikke overholder de ikke de aftaler, de laver med sig selv (et typisk mønster for at man har brug for hjælp til at forstå sig selv bedre)
 • Når de føler en tomhed indeni og ikke kan mærke, hvad de har lyst til og behov for. Et typisk tegn på, at man ikke kender sig selv godt nok.
 • når de føler sig fastlåst og gået i stå – en lav selvindsigt gør ofte en rådvild og man risikerer selvfølgelig også at gå den forkerte vej i for lang tid.
 • når de tænker om deres arbejdsplads ”lige om lidt så opdager de, at jeg slet ikke er god til det, jeg er ansat til”. Det kaldes også for ’imposter syndrom’ og er noget man let kan få, hvis man har ’huller’ i selvindsigten.

Når du ikke har nok selvindsigt (bevidsthed om den måde du tænker og er på):

 • så lever du et liv, hvor du ofte føler dig utilfreds, og du udnytter selvsagt ikke dit fulde potentiale
 • du føler måske en tomhed, keder dig på jobbet, og det hele er bare leverpostej farvet – hvor blev de festlige farver af?
 • du tager beslutninger, som ikke er i overensstemmelse med den du er, og det du står for

Og det vil skabe en følelse af utilfredshed og manglende livsglæde – du lever et liv på et falsk grundlag og oplever måske det, man kalder kognitiv dissonans.

 • Du har svært ved at sætte grænser og påtager dig for mange opgaver. Eller har svært ved at bede om det, som netop du har brug for.
 • Du tænker (for meget) på andre og glemmer dig selv.
 • Du bliver overrasket over dine reaktioner i forskellige situationer og føler dig måske fremmedgjort for dig selv
 • Du bliver typisk kun opmærksom på dine personlige værdier i konfliktsituationer

Den gode nyhed er, at man gøre noget ved manglende selvindsigt.

DU kan starte din vej mod en større selvindsigt! 

 • Vil du leve et liv med livsglæde?
 • Mere passion?
 • Et liv hvor du er den bedste udgave af dig selv, og hvor du lever efter det du står for og som betyder allermest for dig.
 • Et liv hvor du føler dig mere autentisk og oplever meget mere indre ro?
 • Hvor du står stærkt i dig selv, og du næsten aldrig er i tvivl om, hvad som er det rigtige for dig
 • OG DU RENT FAKTISK HANDLER PÅ DET, SOM ER GODT FOR DIG?

kontakt mig og start rejsen mod mere selvindsigt.

Kontakt mig i dag

personlig certificeret coach chatlotte lundskov coaching

Referencer

“….I mine samtaler med Charlotte har jeg oplevet at genvinde modet til at være ærlig og autentisk. At være mig selv og turde at stå ved det.

Charlotte er så hjertevarm og dejlig at snakke med, og hun mødte mig lige der, hvor jeg havde behov for det.

Det har været spændende og lærerigt at opleve, hvordan samtalerne var et fantastisk rum til at udvikle mig i. Det har været så trygt og fint. En helt igennem god og opbyggende oplevelse for mig….”

Julie, 23 år

“….Charlotte er en mild, empatisk og tillidsvækkende person, som fra første øjeblik fik mig til at åbne op. Hun har en særlig evne til at stille spørgsmål, der skaber reflektion. Og dermed kunne jeg opnå en større dybde i mig selv og en større klarhed, over hvilken vej der er den rigtige for mig at gå.

Mine bump på vejen er der stadig – men nu vælger jeg at kigge på dem med mere ro,

nærvær og lethed. Det giver mig styrke til at handle.

Af hjertet tak Charlotte….”

Jette, 53 år

Det er her, på mit kontor, vi har mulighed for at mødes til sessionerne.

Coachingforløb coaching forløb coaching coach personlig life forløbet